sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Rytin annos

Siitä oli muutama vuosi kun kuulin tämän tarinan. Nuori kuuro mies muutti Pohjanmaalta Helsinkiin työn perässä ja sama mies kertoi alla olevan tarinan lapselleen, joka sitten kertoi minulle. Elettiin sodan jälkeistä aikaa. 

"Puukotettu kuuro mies tuottiin sairaalaan. Yritettiin antaa ensiapua, mutta mies kuitenkin kuoli jonkin ajan päässä. Mikä onni oli, että sairaanhoitaja ehti saada kuolevalta mieheltä puukkottajan viittomanimen. Sairaanhoitaja ei kuitenkaan tiennyt kenen viittomanimi olikaan, joten ei voinut kertoa poliisille. Mutta sairaanhoitaja oli kuurojen vanhempien kuuleva lapsi! 

Poliisi pidätti tappajan ja paikalla oli lukuisia kuuroja miehiä todistamassa, miten kuuro tappaja jäi kiinni työpaikallaan. Niinpä tappaja joutui kiven sisään ja kärsi siellä rangaistusta, mutta ei loppuun asti. Kuurojen pappi Lauri Paunu oli nimittäin neuvotellut vankilan johtajan kanssa, että kuuron vangin ei olisi hyvä olla ihan yksin vankilassa. Olisi parempi päästä vapauteen ja maksaa rangaistuksen ylityönä vankilalle. Siihen vankilan johtaja suostui, mutta sitä ennen kuuro vanki oli jonkin aikaa vankilassa. Kerrotaan, että kuuro vanki sai usein kaksi annosta ruokaa. Mistä syystä? Kun Suomen presidentti Risto Ryti ei huolinnut vankilan ruokaa, vieressä istuva kuuro vanki sai aina Rytin annosta."

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Nimetön lappu

Viime aikoina on tullut esille juttu, miten joku kuuron naapureista on valittanut kuurolle kovista äänistä. Kerran eräs kuuro sai nimettömän lapun, että voisi lopettaa vibraattorin jatkuvan käytön. Niin, tiedätkö miten kuuro herää? Aika moni käyttää herätyskelloa, jossa on mukana täristin. Kuvasta näkee tarkemmin. Joskus käy niin, että täristin putoaa lattialle kun kello alkaa soimaan. Minulle on käynyt joskus niin, että en herää vaan vanhempani, jotka tulivat sitten herättämään minut. Täristin on niin kova, että olen oppinut inhoamaan.


Blogin uusi vaihe alkamassa!

Blogini nimi ei ole enää kansa vailla omaa maata, vaan viittomakielinen muistitietotutkimus. Viittomakielisten kertomukset ovat aina kii...