sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Varkaus

Ote kenttäpäiväkirjastani 3.1.2015:

"Aloitin eilen haastattelumatkan pienen joulutauon jälkeen. Lähdin eilen Varkauteen Jyväskylästä, vaikka yö tuli nukuttua huonosti olkapään särkyjen vuoksi. Tuli uitua vähän liikaa edellisenä päivänä, mutta 800 mg ja voltarenin voimalla onnistui hyvin haastattelumatka. Onneksi tyttäreni lähti mukaan, jotta jaksaisin ajaa edestakaisin samana päivänä. Pelkästään automatkoihin meni päivässä yhteensä 5 tuntia, kun oli pakko pitää pieniä taukoja. 

Varkaus on pieni kaupunki, joka muistuttaa Valkeakoskea. Isäni on kotoisin Valkeakoskelta, että tunsin ihan melkein tulleeni kotiin Varkaudessa. Navigaattorin avulla löysimme nopeasti karjalaisen rouvan ja savolaisen miehen kotitalon. Paikka tuntui niin idylliseltä, ja kohta selvisi, että savolainen mies on asunut siinä paikassa jo 88 vuotta. Tunsin itseäni levottomaksi, kun olen elämäni aikana asunut eri puolilla Suomea opiskelun ja työn vuoksi. Miltä tuntuisi asua koko ajan ihan samassa paikassa?

Ennen haastattelun alkamista keskusteltiin tutkimuksestani, miksi tutkin Karjalan kuurojen kertomuksia. Otin samalla esille tutkimuslupalomakkeen, jonka jälkeen voin vasta ottaa kertomukset videolle. Katseltiin myös vähän kuvia ennen videointia, sillä kuvat auttavat muistamaan asioita. Kuvien katselun lomassa tuli pieni keskeytys, sillä minun piti siirtää autoani kadulle, jotta lumen auraus onnistuisi. Naapurissa asuva mies näemmä aina auttoi pariskuntaa lumenluonnissa.

Haastattelin myös miestä rouvan lisäksi, sillä hän tunsi paljon karjalaisia kuuroja. Suomessa ihan melkein kaikki kuurot tuntevat toisensa. Karjalaisen rouvan kertomuksista tuli paljon ilmi erilaisia kertomuksia elämästä savon alueella. Mies jatkoi kertomuksia syntymäkaupunkinsa kuurojen historiasta. Varkauden kuurojen yhdistys ry perustettiin 1947. Pienessä tehdaskaupungissa kuurot halusivat kokoontua yhteen ja saada tietoa viittomakielellä. Järjestettiin esitelmäpäiviä, jotka olivat hyvin suosittuja myös muualla Suomessa. Vanhoista valokuvista näkee, miten vähän kuuroja oli siihen aikaan. Silti kuurot halusivat kokoontua yhteen ja saada uusimpia tietoja viittoen. Varkaudessa on ollut 4-5 evakkokuuroa Karjalasta. Näet valokuvasta, miten Rurik pitkänen seisoo melkein keskellä kuvaa. Aloin miettiä, oliko Rurik Pitkäsellä lukuisista matkoista joku päiväkirja?

Otin videolle pariskunnan kertomuksia ja katsoin kelloa, miten aika venähti nopeasti. Peräti 3 tuntia, vaikka tuntui, että olisin ollut siellä vain tunnin. Toivon, että voin kesällä tulla uudestaan Varkauteen, sillä on vielä vaikka kuinka paljon kertomuksia, muistoja ja kokemuksia jaettavana tuleville sukupolville." 
Esitelmäpäivät 1949 Varkaudessa.




Blogin uusi vaihe alkamassa!

Blogini nimi ei ole enää kansa vailla omaa maata, vaan viittomakielinen muistitietotutkimus. Viittomakielisten kertomukset ovat aina kii...