lauantai 27. helmikuuta 2016

Suomeen ikioma kuurojen historiaseura!

Vihdoinkin se tapahtui!

Perustimme Suomeen kuurojen historiaseuran la 20.2.2016 Tampereella, Työväenmuseo Werstaan tiloissa. Olin etukäteen kauhean jännittynyt, miten perustamiskokous meni. Perustamiskokouksen valmisteleva työryhmä on nyt ihan huojentunut, että kokous meni kokonaisuudessaan hyvin. Saliin mahtui hyvin väkeä istumaan. Helsingin Kuurojen yhdistys ry järjesti bussimatkan Tampereelle. Työryhmään kuului minun lisäksi Turusta Maritta Tarvonen-Jarva, Helsingistä Risto Rautanen ja Porvoosta Håkan Westerholm. 

Ennen perustamiskokousta työryhmä yritti katsoa sääntöjä suunnilleen valmiiksi, mutta ruotsinkielen käännös tapahtuu myöhemmin. Ehdotin Håkanille, että tilattaisiin ruotsinkielistä kirjoitustulkkausta. Oli mukavaa huomata, miten ruotsinkieliset kuurot ja myös ruotsalainen vieras, Tomas Hedberg pystyivät seuraamaan päivän kulkua. Kannattaa jatkossa tilata erilaisiin tilaisuuksiin kirjoitustulkkausta, sillä sen avulla tasa-arvo toteutuu hieman paremmin kuin pelkästään viittomakielen tulkkauksen varassa. Harmikseni sukututkija Boris Strömin osuus jäi aika lyhyeksi, sillä sääntöjen keskustelu venähti suunniteltua aikaa pitemmäksi. Toivon todella, että voidaan kokoontua kesän aikana Oulussa pitämään sukututkimuspäivää. Boris on kerännyt valtavasti aineistoa Pohjanmaan kuuroista.

Millainen seura tulee olemaan?

Ennen perustamista keskustelimme säännöistä. Päädyimme, että seura tulee olemaan aidosti kaksikielinen. Minun tulee opetella kirjoittamaan enemmän ruotsiksi, mutta tulemme käyttämään myös kääntäjiä pöytäkirjojen ja muiden asiakirjojen käännöksissä. Seura voi tukea Suomen kuurojen ja viittomakielisten yhdistyksiä, Kuurojen museota ja myös Kuurojen Liittoa. Kuurojen kulttuuriperinnön hoitamiseen tarvitaan monta ihmistä ja mennään ihan joustavasti. Järjestetään vuosikokous ja seminaari saman päivän aikana.

C.O.Malm 190v!

Muistelimme kuurojen opetusisän 190v.syntymäpäivää Hannu Laaksosen tekemillä kakuilla ja Työväen museo Werstaan tarjoamalla kahvilla.

Perustamiskokous

Perustamiskirjassa on yhteensä 71 allekirjoitusta. Maritta Tarvonen-Jarva on vastaanottanut ilmoittautumisia yhteensä 87 nimeä. Paikalla oli ihmisiä eri puolilla Suomea. Kuurojen Liitosta oli paikalla viittomakielisen kirjaston työntekijä Riitta Vivolin-Karen, joka otti kuvia ja videoita kuurojen liiton FB:n sivuja varten. Kuurojen Liiton puheenjohtaja Jaana Aaltonen ei päässyt paikalle sairastumisen vuoksi. 

Seuran nimi?

Päädyimme, että seura on Suomen Kuurojen historiaseura- Finlands Dövas Historiska Sällskap. Tarkistamme kyllä vielä seuran nimen kirjoituksesta, kannattaako kirjoittaa kaikki alkukirjaimet isoilla vai ei. Seuran uusi hallitus hoitaa kevään aikana uuden seuran rekisteröitymistä, eli lähetetään säännöt ym. patentti- ja rekisterihallitukseen.

Uusi hallitus

Perustamiskokouksen veti turkulainen Timo Jarva ja sihteerinä oli Oulusta Arja Peltokorpi. Ääntenlaskijoina ja pöytäkirjantarkistajina ovat Kuusankoskelta kotoisin Timo Palomäki ja Helena Lindgren-Järventausta Tampereelta. Valittiin uuden seuran hallitukseen eri puolilla Suomea kotoisin vahvoja yhdistysihmisiä eli varapuheenjohtajaksi Turusta Maritta Tarvonen-Jarva, sihteeriksi Outi Tuomi-Saarijärvi Vaasasta, rahastonhoitajaksi Porvoosta Håkan Westerholm, Helsingistä tiedottaja Rami Valtasaari ja jäsenasianhoitaja Risto Rautanen. Puheenjohtajaksi valittiin minut kahdeksi vuodeksi. Koetamme yhdessä jäsenten kanssa luoda uuden seuran pohjan vahvaksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

Lämmin kiitos hienosta päivästä kuuluu kaikille perustamiskokouksen vetäjille,osallistujille, työryhmän jäsenille, Työväen museo Werstaalle/Kuurojen museolle,Ruotsin kuurojen historiaseuran puheenjohtaja Tomas Hedbergille, Kuurojen Liiton viittomakielisen kirjaston Riitta Vivolin-Karenille, Viittomakielisten uutisten toimittaja Mikaela Tillanderille ja myös Tampereen Viittomakieliset ry:lle perustamiskokouksen jälkeisestä illanvietosta.
Hannu Laaksosen tekemät C.O.Malmin kakut. Toivottavasti voimme järjestää 10 vuoden Malmin 200v.juhlat!


Risto Rautanen valvoo allekirjoituksia. Arvo Hämäläinen allekirjoittamassa.

Edessä ensimmäisellä rivillä on uuden seuran hallitus vasemmalta Håkan Westerholm, Risto Rautanen. Outi Tuomi-Saarijärvi, Rami Valtasaari, Maritta Tarvonen-Jarva ja Outi Ahonen (minä).



lauantai 13. helmikuuta 2016

Hämeenlinnan kuurojen yhdistys




Vierailin 10.2. Hämeenlinnan kuurojen yhdistyksellä. Yhdistys perustettiin vuonna 1924. Liikutuin, miten yhdistyksen perustajat Hannes ja Ida Yläkorpi olivat keränneet hyvin huolellisesti 1900-luvun alkupuolen Suomessa toimivien kuurojen yhdistysten ryhmäkuvia valokuva-albumiin. Seurasin hienoja ryhmäkuvia sivulta sivulle silmät pyöristyneenä. En ole aikaisemmin nähnyt noin kauniisti sommisteltuja kuvia!Mielestäni kuvat ovat kulttuurihistoriallisesti hyvin arvokkaita. 
Kuka mahtaa olla tämä kutova mies kuvan yläpuolella?

Tunnettu Maamme-lauluryhmä
Hämeenlinnan kuuromykkäin yhdistyksen perustamisen alkuajoilta.
Aloin kiinnostua, millainen pariskunta Hannes ja Ida Yläkorpi oli. Hannes kävi Jyväskylän kuuromykkäin koulua. Yhdistyksen väestä joku totesi, että heidän poikansa oli Sampolan johtajana Jarmo Narmalan kansssa 1960-luvulla kun Sampolan työkeskus perustettiin. Totesin, miten vähän tiesin Hämeenlinnan seudun kuurojen historiasta. Vanhoissa lehdissä on kyllä paljon Yläkorven kirjoituksia. Pitääpä lukea uudestaan digitaalisesta arkistosta loman aikana! Valokuva-albumissa on silti paljon tuttuja kuuroja ympäri Suomea. Albumista löytyy kuvia mm.Turusta, Helsingistä, Porista, Kiikasta, Riihimäeltä Hämeenlinnan lisäksi myös Pietarista, Vaasasta.
Harvinainen kuva Turun kuuroista ja myös taktiilitulkkauksesta! Frans Lejon tulkkinsa kanssa. Tulkin takana ihan oikealla on Maria Hirn.


Ida Yläkorpi v.1920


Hannes Yläkorpi v.1920, kuuro taiteilija Sävele Angervo piirsi myös Idan muotokuvan. Upeita piirroksia!


Lähteet: Hämeenlinnan kuurojen yhdistyksen kuva-arkisto

Blogin uusi vaihe alkamassa!

Blogini nimi ei ole enää kansa vailla omaa maata, vaan viittomakielinen muistitietotutkimus. Viittomakielisten kertomukset ovat aina kii...