maanantai 21. huhtikuuta 2014

Muistitietotutkimus Karjalan kuuroista

Avasin viime viikolla sähköpostin ja minun piti lukea kaksi kertaa ennen kuin uskoin asian. Sain apurahan Karjalan kulttuurirahastolta! Apurahan turvin voin matkustaa ympäri maata ns. Karjalan kuurojen luona, sillä tähän asti ei ole tutkittu tai tallennettu Karjalan kuurojen kertomuksia. Asialla on hyvin kiire, sillä aika moni heistä on siirtynyt rajan taakse. Katoavaa kulttuuria on tärkeää tallentaa muistiin. Kertomuksia, muistoja ja kokemuksia pitää tallentaa, jotta tulevat sukupolvet eivät unohda.

Ennen haastattelumatkojen alkamista minun pitää valmistella monta asiaa. Minun pitää hankkia 2 videokameraa, sillä viittomakielisessä haastattelussa on hyvä olla 2 kameraa samanaikaisesti päällä. Toinen kamera kohdistuu haastattelevaan ja toinen kamera ottaa talteen koko tilanteen.

Ketkä ovat Karjalan kuuroja? He ovat menettäneet kodin Karjalassa sotien vuoksi ja joutuneet kokemaan evakkomatkan. V.1945 tuli maanhankintalaki, jonka mukaan karjalaiset muuttivat heille määrättyyn paikkaan. Siitä syystä Viipurin kuurojen yhdistyksen kuurot jäsenet hajaantuivat ympäri Suomea. Kaikki jäsenet eivät aina asuneet nimenomaan Viipurissa, vaan lähikunnissa. Sortavalassa oli myös kuurojen yhdistys. Myöhemmin 1950-luvulla perustettiin Karjalan kuurojen heimotuki ry.

Karjalan kuuroja on myös muita kuin evakon kokeneita. Tällä hetkellä on vapaamuotoinen Karjalan kuurojen seura, jonka jäsenistä moni ei ole kokenut evakkoa vaan heidän vanhempansa. Minua kiinnostaa myös kuuroja, joiden vanhemmat ovat kokeneet evakkomatkan.

Palaan tähän asiaan piakkoin, mutta ota vaan rohkeasti minuun yhteyttä. Voin tulla kuurojen yhdistyksellesi kertomaan tästä projektista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin uusi vaihe alkamassa!

Blogini nimi ei ole enää kansa vailla omaa maata, vaan viittomakielinen muistitietotutkimus. Viittomakielisten kertomukset ovat aina kii...