sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Terveisiä 1.3.2015

Maaliskuu alkoi! Olen pitänyt taukoa blogin kirjoittamisessa yli kuukauden, sillä palasin heti lehtorin työhöni 19.1. kahden kuukauden toimivapaan jälkeen.

Kiersin siis ympäri Suomea keräämässä aineistoa toimivapaan aikana. Tuli kyllä enemmän aineistoa kun mitä ennen suunnittelin. En ole voinut kieltää karjalaisia kuuroja kertomasta tarinansa, sillä he eivät ole aina saaneet aikaisemmin käsitellä kokemuksiaan, muistojaan. Kerään lisää dokumenttia kesällä luovutetun Karjalan kiertomatkalla, että luulen saavani hyvää lisäaineistoa haastateltuilta viittomakielisiltä. Karjalan kuurojen seura järjestää kiertomatkan 20.-24.7.2015.

Kertomuksia on hyvin monenlaisia, sillä olen haastatellut eri-ikäisiä viittomakielisiä. Vanhin oli 99-vuotias ja nuorin 27 vuotias. Voidaan jakaa kertomuksia kolmeen ryhmään: evakon kokeneiden, evakon jälkeläisten ja evakon ystävien. Kertomusten sisällöt ovat kirjavia, kuten yleensä elämän suuri kirjo. Syntymästä kuolemaan. Olen hyvin kiitollinen, että olen saanut tehdä tätä haastattelutyötä, joka jatkuu vielä tänä vuonna. On ollut hyvin mielenkiintoista huomata, miten tämän keruutyön aikana tulee samalla oppineeksi paljon Suomen viittomakielisten historiasta. Karjalaisten kertomuksia ei siis voi pitää erillään muiden suomalaisten kuurojen ja viittomakielisten historiasta. Hienoa, kun kuurojen ja viittomakielisten yhdistykset ovat ottaneet tämän muistitietotutkimuksen vastaan. Olen saanut keskustella ja oppia paljon. Tästä on jäänyt suuri kiitollisuuden tunne. Hiihtoloman aikana on tullut vähän katsottua osan aineistosta. Pitää jatkaa nyt keväällä osan aineiston käsittelyssä. Työ siis jatkuu!

Tämän tutkimuksen aikana on tullut katsottua paljon valokuvia. Ihmiset muistavat paremmin asioita, kun ollaan katsottu valokuvia. Hienoa, kun työväenmuseo Werstas on laittanut kuurojen museon kuvakokoelmaa verkkoon. Arjenhistorian sivuilta voi katsella kuvia ja myös kommentoida. Jos tiedät kuvan tarinan, ajan, paikan ja henkilöiden nimet, voit laittaa kommenteja. Kuurojen museon erikoistutkija Tiina Naukkarinen on laittanut ohjeita seuraavasti:

Kuurojen museon vanhoja valokuvia ja esineitä on siirretty verkkoportaaliin www.arjenhistoria.fi. Kuvia portaalissa on nyt yli 1000 ja esineitä yli 400. Työ jatkuu ja materiaalia lisätään portaaliin vähitellen.
Portaalista voi hakea kuvia ja antaa Kuurojen museolle palautetta niistä. Esim. voit antaa tietoja kuvissa olevista ihmisistä, paikoista, tapahtumista jne.
Tässä lyhyet ohjeet kuvien etsimiseen ja palautteen antamiseen:
1. Mene osoitteeseen www.arjenhistoria.fi
2. Valitse ”tarkennettu haku”
3. Valitse hakukohde ”kuvat”
4. Kirjoita kohtaan ”kokotekstihaku” hakusana, esim. ”kuurot” tai ”Kuurojen museo”. Hakuja voi tehdä myös henkilönimillä esim. ”Carl Oscar Malm” tai ”Fritz Hirn”. Voit kokeilla myös muita henkilönimiä tai hakusanoja. (Ohjeita haun tekoon löytyy sivun yläreunan välilehden ”Arjenhistoria” alta).
5. Klikkaa "hae" ja saat näytölle hakutuloksen, jossa on lista palvelussa olevista kuvista ja kuvia koskevat lyhyet tiedot.
6. Klikkaa haluamaasi kuvaa.
7. Klikkaa ruudun alareunassa kohtaa ”lisää muistilistaan”
8. Näyttöön tulee muistilistan sisältö, jossa on haluamasi kuva
9. Klikkaa kohtaa ”anna palautetta muistilistan aineistosta”.
10. Esiin avautuu lomake, johon voi laittaa yhteystietosi ja kuvaa koskevan palautteen. Voit kirjoittaa niin paljon kuin haluat (esim. kuka on kuvassa, mikä tapahtuma on kyseessä, milloin kuva on otettu, millaista tietoa sinulla on kuvassa olevista henkilöistä).
11. Paina painiketta ”lähetä palaute”.
12. Palautteesi tulee Kuurojen museolle ja antamasi tiedot liitetään tietokantaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin uusi vaihe alkamassa!

Blogini nimi ei ole enää kansa vailla omaa maata, vaan viittomakielinen muistitietotutkimus. Viittomakielisten kertomukset ovat aina kii...