tiistai 1. toukokuuta 2012

Naiskohtaloita

Millaista oli elää ennen viittomakielisenä tai kuurona naisena? Birgitta Wallvik kertoi Liisankadun vahvoista naisista Helsingin kuurojen yhdistys ry:n (HKY) naistenkerhon juhlaseminaarissa. Tiedätkö kuka oli Olga Stadius, joka meni naimisiin Walter Stadiuksen kanssa? Olgan anoppi oli Julia Stadius, joka oli mukana perustamassa Kuurojen Liittoa. HKY:n naistenkerho perustettiin 1912. Olga oli naistenkerhon ensimmäinen puheenjohtaja. Kuvassa seisoi ylioppilas, kuurojen vanhempien kuuleva lapsi Elma Ignatius oli HKY:n tärkeimpiä hahmoja,sillä siihen aikaan ei ollut saatavilla tulkkipalvelua. Olgalle ja Walterille syntyi yksi lapsi, Rea Stadius, joka peri isänsä viittomanimen. Rean isoäiti, Julia oli neuvonnut pientä Reaa palvelemaan kuuroja, ja sen Rea toteutti elinikäisenä asianaan. Julia uhrasi paljon aikaa kuurojen ja myös lastensa hyväksi. On sanottu, että ilman naistenkerhon panosta HKY:llä olisi ollut enemmän vaikeuksia pysyä pystyssä. Risto Ojala on tehnyt HKY:n naistenkerhon 80v.historiikin. Pitää paneutua tarkemmin siihen. Jos haluat tietää enemmän Julia Stadiuksen elämästä 1900 luvun alkupuolelta, niin tietoja löytyy Märta Tikkasen kirjoittamasta teoksesta Emma ja Uno. Uno oli Walter Stadiuksen veli. Tarvitaan naistutkimusta kuuroista ja viittomakielisistä naisista.

Miten paljon tiedät Olga Stadiuksesta, joka seisoi kuvassa ihan vasemmalla? Kerro jotain tähän, mutta täydennän tätä tekstiä lisää junamatkoillani.

Kuva: Kuurojen museo/Helsingin Kuurojen Yhdistys ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin uusi vaihe alkamassa!

Blogini nimi ei ole enää kansa vailla omaa maata, vaan viittomakielinen muistitietotutkimus. Viittomakielisten kertomukset ovat aina kii...