maanantai 15. joulukuuta 2014

Valhe

Viime vuosina on tullut esille sosiaalisessa mediassa valheihmisistä kuten valhelääkäri, valhekuuro tai valhetulkki. Mikä saa ihmistä valhekuuroksi? Kenties työttömyys tai vaikeat ajat. Näin on aina ollut. Luin kuuromykkäin joululehtiä 1920-luvulta ja silmiini osui kirjoitus: valhekuuromykkä.

Ai, jo vuonna 1926 puhuttiin valhekuuromykistä, miten joku kolkutti kirjoittajan ovelle ja näytti paperin, missä lukee: "Antakaa minulle raha-apua, olen työtön kuuromykkä." Ihan samalla tavalla tapahtuu nytkin 2010 luvun Suomessa. Kirjoittaja jatkoi kertomusta seuraavasti, että Tanskassa ilmestyi ennen aikakauskirja kuuromykkäin, sokeain ja tylsämielisten opettajia varten. 

Siinä oli kertomus vuosilta 1867-68, jolloin Suomessa oli nälänhätää ja siinä kerrottiin jopa mielensairauden leviävän kansan parissa. Ihmiset tekivät hädissään monenlaisia petoksia ja rikoksia. Yksi kertomus Turun koulusta oli:

"..saapui esim. Turun kuuromykkäin koululle kokonaista neljä valhekuuromykkää...
     Ensimmäinen heistä, 14 vuotias poika, pyrki päästä oppilaaksi kouluun. Mutta koulunjohtaja sai kirjeellä pojan kotipitäjän papilta tietää, että hän sekä kuuli että osasi puhua. Kun hänelle näytettiin papin kirje, niin tunnusti hän heti valhetelleensa ja vain teeskennelleensä kuuroutta. Hänet lähetettiin heti kotiin.."


Lähde:
Kuuromykkäin joulu 1926 
          

3 kommenttia:

  1. Minkähän takia valekuuroja oppilaita yritti päästä kuurojen kouluun silloin? Jännä juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katon ja ruuan vuoksi. Silloin nälkävuosina oli paljon kerjäläisiä liikkeellä. Vuosina 1866-1868 kuoli noin 8 prosenttia väestöstä nälkään.

      Poista
  2. Mielenkiintoista, silloin käytetty sanaa valhe- ja nykyään vale-

    VastaaPoista

Blogin uusi vaihe alkamassa!

Blogini nimi ei ole enää kansa vailla omaa maata, vaan viittomakielinen muistitietotutkimus. Viittomakielisten kertomukset ovat aina kii...